Naravno zdravljenje

Metoda z dotikom do boljšega počutja

Metoda združuje različna znanja tradicionalne kitajske medicine in moderne zahodne medicine: manipulacijo, akupresuro, vedo o prehrani in kineziologijo.

Z metodo dotika do boljšega počutja:
– ugotovim škodljive vplive, kateri zmanjšujejo vitalno življenjsko energijo!!!
– povečam telesno odpornost!!!
– odpravim ali vsaj zmanjšam različne vrste bolečin!!!
– pospešim okrevanje po boleznih in poškodbah s poživitvijo samozdravilnih mehanizmov.

Shiatsu

Shiatsu spada k japonski tradicionalni medicini. Ta, več ko 4000 let stara metoda je preprosta, a zelo učinkovita in zanesljiva oblika diagnostike, zdravljenja in preventive.

Služi sprostitvi, harmoniziranju delovanja notranjih organov in s tem boljšemu počutju in ohranjanju celostnega zdravja posameznika.

Shiatsu terapevt preko obleke s pritiski s prsti na akupresurne točke, masažo, z raztezanjem udov, gnetenjem, sproščanjem zategnjenih mišic, podpiranjem šibkih področij uravnoveša telesno energijo.

Ta metoda je še posebej priporočljiva pri stresnih čustvenih stanjih, pri sproščanju napetosti in za umirjanje živčnega sistema.

Joga

Sistem Joga v vsakdanjem življenju deli klasične asane in pranajame v osem stopenj, ki se začenjajo s sarva hitta asanami (vaje,ki koristijo vsakomur):
Prvi, pripravljalni stopnji sledi sedem stopenj, ki postopno vodijo k zahtevnejšim asanam in pranajamam.

Joga pomeni povezati, združiti. Jogijske vaje učinkujejo vsestransko, usklajujejo telo, duh, zavest in dušo.

Joga pomeni obvladovati vsakdanje težave, zahteve in skrbi. Če se ukvarjamo z njo, bolje razumemo sebe, ostale in smisel življenja.

O Bownovi terapiji

S svojimi nežnimi prijemi je pomagala že mnogim ljudem, ki so presenečeno ugotovili, da za dober rezultat ni potrebne nobene sile med terapijo, nobenega sunkovitega premikanja ali pokanja telesa. Uporablja se pritisk s prsti, ki je zelo nežen. Izkazalo se je, da je efektivna v mnogih primerih, ko druge terapije niso. Potrebno se je samo sprostiti in uživati in če vmes ne zaspimo, poslušati svoje telo in spremljati valovanja, ki se dogajajo po telesu.

Bownova terapija sloni na teoriji, da je telo somatična-emocionalna-energetska enota, ki se lahko pod pravilnimi pogoji samouravnovesi in ozdravi.

Učinki Bownove terapije so hitro zaznani in v večini primerov bolečina preneha, tenzija v mišično vezivnih enotah se znatno zniža, otekline se zmanjšajo ali izginejo in klient se počuti veliko bolj sproščenega.

Bownove Terapije ne uporabljamo samo za zdravljenje že prisotnih motenj in zmanjšanja bolečin, ampak se uporablja tudi za psihično sprostitev, ker hitro zniža živčno napetost v telesu in kot preventivna terapija.

Kako deluje Bownova terapija:
– holistično – na celoten sistem – mišično vezivni, limfatični, psihični
– hitro se sprosti mišična tenzija in zmanjša bolečina, izboljša se mišična usklajenost in mobilnost sklepov
– ima hiter učinek na avtonomni živčni sistem; na mobilnost in redukcijo bolečin v mišično-vezivnem sistemu; na pospešitev pretoka v perifernem limfnem sistemu (in zmanjšanju oteklin) in pri zmanjšanju psihološke napetosti ter hitrejše sprostitve
– uporabljamo pritisk s prsti, ki je zelo nežen
– pri lepljivosti vezivnih tkiv lahko že po nekaj minutah čutimo omehčanje in zmanjšanje tenzije in s tem tudi izboljšanje cirkulacije in pospešen limfni pretok
– Bownovi potegi, skupno s fizičnimi sprostitvami sprožijo emocije (spomine), ki jih podzavestno zadržujemo v tkivih – sprostijo se »celični spomini«, ki so bili zadržani v tkivih
– Bownovi potegi učinkujejo tudi na energetski pretok, saj se z njimi stimulira tudi sistem meridianov (kanalčki kjer poteka naša energija in potekajo v vezivnem tkivu telesa, njihov tok pa je odvisen od tenzije vseh tkiv in njihove hidracije in blokad, ki ovirajo normalen pretok) in v mnogih primerih tudi direktno na akupunkturne točke
– energetske oz. vibracijske terapije, kamor sodi tudi Bownova terapija, pomagajo vzpostaviti ravnovesje v fizičnem in energetskem sistemu in s tem omogočajo klientom, da se vrnejo v bolj zdravo, oz. uravnovešeno stanje

Bownova terapija se je izkazala uspešna pri zdravljenju ali kontroli naslednjih motenj:
– za sprostitev, preventiva, protistresno
– akutne poškodbe, kronične bolečine
– športne poškodbe in poškodbe pri nesrečah (kot del rehabilitacijskega procesa)
– bolečine v ramah, komolcih, zapestjih – zamrznjena rama / teniški komolec/ sindrom karpalnega kanala
– bolečine v hrbtu (osteoartritis, skolioza, problemi z vretenci, išias, idr.)
– bolečine v vratu ( npr. po nesrečah nihalna poškodba mehkega tkiva vratu, trd vrat,…)
– glavoboli / migrene/ sinuzitis
– sindrom čeljustnega sklepa / bolečine v čeljusti in obraznih mišicah/ trigeminus…
– motnje v dihalnem, prebavnem, reprodukcijskem in hormonalnem sistemu (kot komplemetarna metoda) – zaprtje, napihnjenost, driske, mastitis…
– kap (pri rehabilitaciji), artritis, artroza (zmanjša bolečine, oteklino, poveča mobilnost, normalizira napetost tkiva)
– dojenčki – kolika, refluks, cerebralna paraliza (pomaga pri sproščanju mišic in vezivnega tkiva), hiperaktivnost, inkontinenca
– komplementarna terapija pri rehabilitaciji po operacijah, po kapi, po nesrečah, poškodbah (še posebno na sklepih)
– sindrom kronične utrujenosti
– problemi z zanositvijo (v odsotnosti fizičnih blokad)
– podpora pri zdravljenju alkoholizma in zasvojenosti z drogami
– medenično neravnovesje – kolki, sklepi
– alergije

Z Bownovo terapijo lajšamo simptome, kot so:
– parkinsonova bolezen (bolj sproščene mišice, prebavne motnje, nespečnost…)
– multipla skleroza
– depresija
– Downov sindrom

Hidracija
Za optimalen uspeh Bownove terapije je hidracija izredno pomembna. Voda je nujna za odvajanje toksinov in nemoteno delovanje celic. Klientom svetujemo, da popijejo vsaj liter in pol na dan.

Kaj loči Bownovo terapijo od drugih manualnih metod zdravljenja?
– je zelo nežna terapija in zelo nežen pristop do telesa
– ni nobenega posega v telo
– pri sami terapiji stimuliramo mehka tkiva telesa s specifičnimi in nežnimi potezami, ki tvorijo osnovni del vseh Bownovih posegov
– med serijami Bownovih potez so kratki časovni premori, takrat se telesa ne dotikamo, temveč mu nudimo možnost, da se v tem času odzove na vnešene dražljaje
– terapijo lahko uporabimo takoj po rojstvu ter pri vseh starostnih skupinah
– rezultati so običajno hitri in trajni ter so izraziti na fizični in pogosto tudi na emocionalni ravni
– v večini primerov je potrebno relativno nizko število terapij (1-4), da dosežemo znatno izboljšanje
– po terapiji štiri dni odsvetujemo vročo vodo in sicer – kopanje v bazenih, kadi, vroče tuširanje, savno in tudi razne vrste masaž

Reakcije na Bownovo terapijo
Terapevt efektivno vnese dražljaje v sistem, a klienta ne ozdravi, vendar sili telo v lastno zdravljenje in prebuja »notranjega zdravnika«. Le-ta »se premika« znotraj telesa in išče nepravilnosti oz. blokade. Ko naleti na njih, jih skuša popraviti in to dejanje lahko začutimo v obliki bolečine, ki ji rečemo reakcija. Reakcije so najbolj pogoste v roku štirih dni, potem se sistem običajno pomiri in reakcije se počasi umirijo. Kratkotrajno poslabšanje simptomov je najbolj pogosta reakcija, zato terapevti opozorimo kliente na to možnost, da so pripravljeni. Začasno poslabšanje stanja je torej znak, da spremembe v telesu že potekajo in da je prišlo do samozdravljenja.

Vsak klient bo reagiral individualno in bo čutil različno kombinacijo fizičnih in energijskih sprememb. Skoraj nihče, ki je prvič na Bownovi terapiji ne verjame, da bi lahko tako nežen pristop povzročil kakršne koli reakcije, zato so presenečenja toliko večja.